НБУ заявив про рекордний попит на іпотеку

По материалам "КорреспонденТ.net" За матеріалами "КорреспонденТ.net"
В Україні зростає попит на іпотечні кредити, а два останні квартали він був рекордно високим. Про це в п’ятницю, 22 січня, повідомляє Національний банк з посиланням на результати опитування про умови банківського кредитування, проведеному регулятором серед кредитних менеджерів банків.
Затверджувати, що попит на іпотеку зростає у зв’язку з тим, що вперше з 2017 року відбувається істотне пом’якшення умов такого кредитування.
“Цьому сприяли позитивні очікування на ринку нерухомості і зниження вартості ресурсів, переважно у великих банках”, – йдеться в повідомленні.
При цьому зазначено, що хоча умови іпотечного кредитування і покращилися, але рівень схвалення заявок на іпотеку не змінився. Загалом попит населення на кредити в четвертому кварталі 2020 року зростав. Активність стимулювали кращі споживчі настрої, збільшення витрат на товари тривалого користування і зниження процентних ставок за кредитами.
Умови споживчого кредитування пом’якшилися, росла терміновість позик. Більше 90% опитаних банкірів оцінили боргове навантаження на позичальників як середню. Рівень закредитованості фізосіб за минулий квартал незначно зменшився. Учасники опитування позитивно оцінили перспективи кредитування в наступні 12 місяців. 83% респондентів прогнозують зростання кредитного портфеля домогосподарств.
Банкіри також прогнозують деяке зниження якості портфеля позик фізичним особам.
Опитування проводилося з 17 грудня 2020 по 11 січня 2021 року серед кредитних менеджерів 24 банків, частка яких у загальному обсязі активів банківської системи становить 91%. НБУ публікує опитування про умови банківського кредитування щоквартально.
Раніше повідомлялося, що іпотека для українців стала більш доступною. Минулої осені середня ставка за іпотечними кредитами опустилася нижче за 13% річних.